Gå direkt till sidans innehåll

Måltidssvinn i skolorna

Nyckeltal EKP. 2. 9

Måltidssvinn inkluderar både tallrikssvinn och serveringssvinn, det vill säga all mat som skulle kunna ätas men i stället slängs. Serveringssvinn är mat från serveringen som inte nått matgästens tallrik och som slängs för att den inte kan tas tillvara. Tallrikssvinn är allt som skrapas av från tallriken.

Produktion och konsumtion av livsmedel står för en stor del av klimatpåverkan. Att minska det
omfattande matsvinnet är en annan viktig del i arbetet för klimatsmart mat.och något som kommunen har rådighet över.

Här följer vi mängden matsvinn i förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i Lidköpings kommun.

Mängd måltidssvinn från skolorna

Rad-id Mätområde Datum Värde (gram/ätande)

0

Gymnasieskola

2021

42

1

Gymnasieskola

2022

57

2

Gymnasieskola

2023

67

3

Gymnasieskola

2024

55

Datakälla: Livsmedelsverket

Kommentar

Måltidssvinnet ser ut att minska i Lidköpings kommun. Förskolorna hade 2024 mer matsvinn än grund- och gymnasieskola.

Uppdaterad: 2025-06-24