Gå direkt till sidans innehåll

Inga nettoutsläpp

Delmål HBP. 3. 4

Lidköpings kommun har inga nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären.

Målområde

Lidköpings kommun har inga nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären.

Detta målområde gäller till år 2045.

En omställning från koldioxidintensiv till koldioxidneutral utveckling kräver genomgripande förändringar av samhället och de ska ske under en historiskt sett kort tidsperiod. Dagens investeringar i energi- och resurskrävande samhällsbyggande och ett fossilbaserat energisystem behöver i stället styras mot satsningar som främjar förnybar energi, energieffektiviseringar och koldioxidneutrala material. För att minska våra utsläpp av växthusgaser behövs ett kraftfullt agerande när det gäller elektrifiering av transporter och industri. Elproduktionen måste byggas ut med förnybara energikällor. Såväl fossila som fossilfria resurser behöver användas så effektivt som möjligt.

Klimatmålet har Lidköpings kommunfullmäktige antagit för att visa vad Lidköping som samhälle måste bidra med i det globala samarbetet för klara Parisavtalets temperaturmål. Kommunen har fyra roller i att nå målet: först att minska våra egna utsläpp, för det andra att underlätta för lidköpingsborna och företagen att minska sina utsläpp, för det tredje att bjuda in till samarbete och möta engagemanget från lidköpingsborna och lidköpingsföretagen, och till sist att samarbeta nationellt med andra kommuner och myndigheter.

Lidköpings kommun har tagit fram en utsläppsbudget för Lidköping som samhälle för att tydliggöra vad Lidköpings klimatmål innebär med ett rättviseperspektiv och hur utsläppen av växthusgaser behöver minska årligen till slutmålet inga nettoutsläpp 2045. Läs mer om utsläppsbudgeten här.

© Sustainable Advantage 2023

Goda exempel

Exempel på långsiktigt viktiga insatsområden för att minska utsläpp av växthusgaser:

  • Ta vara på engagemanget och samverka med invånare, föreningar och företag för att öka takten i klimatarbetet.
  • Fortsätta utbyggnaden av förnybar energi och fasa ut fossila bränslen i energiproduktionen och kommunens verksamhet.
  • Ställa hållbarhetskrav vid upphandlingar för att minska växthusgasutsläpp och driva utvecklingen framåt.
  • Förbättra samhälls- och transportplaneringen med fokus på fysisk planering som främjar en hållbar markanvändning, hushållning med naturresurser samt stärker sammanhängande gröna och blå stråk.
  • Satsa på kollektivtrafik, gång- och cykeltrafik, nya mobilitetslösningar och samordning av varutransporter.
  • Öka återbruket och minska klimatpåverkan vid byggnation och förvaltning.
  • Stärka innovations- och näringslivsklimatet så att fler cirkulära företag kan växa och erbjuda sina produkter och tjänster.

Nyckeltal

Uppdaterad: 2025-02-11