Gå direkt till sidans innehåll

Deltagare i arbetsmarknadsverksamheten som börjat arbeta eller studera

Nyckeltal HBP. 2.3. 4

Målet med en kommunal arbetsmarknadsverksamhets insatser är att deltagarna ska få ett arbete. Många deltagare har varit arbetslösa under en lång period innan de skrivs in i den kommunala arbetsmarknadsverksamheten. Ofta hänvisas deltagare från socialtjänsten eller arbetsförmedlingen. För att mäta resultatet av insatserna i arbetsmarknadsverksamheten är det viktigt att se hur många som får arbete eller börjar studera efter insatsen avslutas.

Med börjat arbeta menar man osubventionerade och subventionerade anställningar på den reguljära arbetsmarknaden. För att räknas som en anställning ska denna ha pågått minst en sammanhängande månad. Som arbete räknas inte kommunala arbetsmarknadsanställningar eftersom dessa anställningar kommit till för att mildra verkningar av arbetslöshet och varit förbehållna en viss grupp arbetssökande. Med börjat studera menar man utbildning inom ramen för Komvux, folkhögskola, högskola eller annan utbildning. För att ha studier som avslutsorsak, måste studierna vara studiemedelsberättigad.

Här visas hur stor andel av deltagarna i arbetsmarknadsverksamheten som vid avslut har börjat arbeta eller studera.

Andel av totalt antal deltagare som avslutats inom den kommunala arbetsmarknadsverksamhetens insatser som börjat arbeta eller studera

Datakälla: Egen undersökning i kommunen (insamlingen Kommunal arbetsmarknadsstatistik)
Trend för nyckeltal:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2016
Senaste värdet:
56,5 % (2023)
Utgångsvärde:
35,5 % (2016)

Kommentar

De senaste åren har andelen som börjar studera eller arbeta efter att ha deltagit i arbetsmarknadsverksamheten ökat i Lidköping, vilket är väldigt positivt. Det var 2023 över hälften av deltagarna som började arbeta eller studera efter att insatserna avslutats.

Uppdaterad: 2025-01-24