Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Nyckeltal HBP. 2.5. 4

Produktion av livsmedel påverkar miljön olika mycket. Ekologiska livsmedel har uppfyllt produktionskrav som exempelvis att inte använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Här visar vi hur stor andel av livsmedelsinköpen som är ekologiska. Sverige har som mål i den nationella livsmedelstrategin att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel av inköpen av livsmedel i kommunens verksamhet som är ekologiska

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Alla kommuner (ovägt medel)

2003

2

1

Alla kommuner (ovägt medel)

2005

4

2

Alla kommuner (ovägt medel)

2006

4

3

Alla kommuner (ovägt medel)

2007

4

4

Alla kommuner (ovägt medel)

2008

6

5

Alla kommuner (ovägt medel)

2009

7

6

Alla kommuner (ovägt medel)

2010

10

7

Alla kommuner (ovägt medel)

2011

14

8

Alla kommuner (ovägt medel)

2012

17

9

Alla kommuner (ovägt medel)

2013

18

10

Alla kommuner (ovägt medel)

2014

22

11

Alla kommuner (ovägt medel)

2015

25

12

Alla kommuner (ovägt medel)

2016

27

13

Alla kommuner (ovägt medel)

2017

29

14

Alla kommuner (ovägt medel)

2018

30

15

Alla kommuner (ovägt medel)

2019

30

16

Alla kommuner (ovägt medel)

2020

29

17

Alla kommuner (ovägt medel)

2021

29

18

Alla kommuner (ovägt medel)

2022

29

Datakälla: Ekomatcentrum

Kommentar

Av de livsmedel som köptes in till verksamheterna i Lidköpings kommun lades 37 procent av inköpen på ekologiska livsmedel. I många kommuner minskade andelen mellan 2021 och 2022 på grund av ökade livsmedelskostnader, men i Lidköping lades en större andel av inköpsbudgeten på ekologiska livsmedel.

Uppdaterad: 2025-02-11