Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Nyckeltal HBP. 2.5. 4

Produktion av livsmedel påverkar miljön olika mycket. Ekologiska livsmedel har uppfyllt produktionskrav som exempelvis att inte använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Här visar vi hur stor andel av livsmedelsinköpen som är ekologiska. Sverige har som mål i den nationella livsmedelstrategin att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel av inköpen av livsmedel i kommunens verksamhet som är ekologiska

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2003

1

1

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2005

4

2

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2006

3

3

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2007

4

4

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2008

6

5

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2009

9

6

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2010

11

7

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2011

13

8

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2012

13

9

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2013

17

10

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2014

22

11

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2015

24

12

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2016

26

13

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2017

27

14

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2018

27

15

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2019

27

16

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2020

27

17

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2021

25

18

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2022

24

Datakälla: Ekomatcentrum

Kommentar

Av de livsmedel som köptes in till verksamheterna i Lidköpings kommun lades 37 procent av inköpen på ekologiska livsmedel. I många kommuner minskade andelen mellan 2021 och 2022 på grund av ökade livsmedelskostnader, men i Lidköping lades en större andel av inköpsbudgeten på ekologiska livsmedel.

Uppdaterad: 2025-02-11