Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiskt odlad åkermark

Nyckeltal HBP. 2.5. 3

Hållbara system för att producera livsmedel är viktigt för vår långsiktiga försörjning. Jordbruket kan bidra till att upprätthålla ekosystemen, stärka förmågan till klimatanpassning och successivt förbättra mark och jordkvaliteten. Ett viktigt steg i detta är att öka andel åkermark som odlas ekologiskt.

Med ekologiskt odlad åkermark avses arealer jordbruksmark som brukas med ekologiska produktionsmetoder och som uppfyller kraven enligt Rådets förordning (EG) nr 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter.

Här visas hur stor andel av åkermarken som odlas med ekologiska produktionsmetoder.

Andel av odlad åkermark som använder ekologiska produktionsmetoder

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2009

12,4

1

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2010

15,1

2

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2011

16,5

3

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2012

16,3

4

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2013

17,6

5

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2014

17,6

6

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2015

17,5

7

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2016

18,9

8

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2017

19,6

9

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2018

20,3

10

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2019

20,2

11

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2020

19,8

12

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2021

20,0

13

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2022

19,2

14

Mindre stad/tätort (ovägt medel)

2023

17,7

Datakälla: Jordbruksverket

Kommentar

Sedan 2009 har andelen åkermark som brukas med ekologiska metoder ökat i Lidköpings kommun, men mellan 2021 och 2023 minskade andelen igen. Samma utveckling kunde ses i många andra kommuner, och tros bero främst på marknadsläget för ekologiska produkter och jordbrukspolitiken.

Uppdaterad: 2025-02-11