Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiskt odlad åkermark

Nyckeltal HBP. 2.5. 3

Hållbara system för att producera livsmedel är viktigt för vår långsiktiga försörjning. Jordbruket kan bidra till att upprätthålla ekosystemen, stärka förmågan till klimatanpassning och successivt förbättra mark och jordkvaliteten. Ett viktigt steg i detta är att öka andel åkermark som odlas ekologiskt.

Med ekologiskt odlad åkermark avses arealer jordbruksmark som brukas med ekologiska produktionsmetoder och som uppfyller kraven enligt Rådets förordning (EG) nr 834/2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter.

Här visas hur stor andel av åkermarken som odlas med ekologiska produktionsmetoder.

Andel av odlad åkermark som använder ekologiska produktionsmetoder

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Riket

2009

11,2

1

Riket

2010

12,8

2

Riket

2011

14,3

3

Riket

2012

14,2

4

Riket

2013

15,0

5

Riket

2014

15,1

6

Riket

2015

15,4

7

Riket

2016

16,7

8

Riket

2017

17,5

9

Riket

2018

18,6

10

Riket

2019

18,7

11

Riket

2020

18,5

12

Riket

2021

18,4

13

Riket

2022

18,2

14

Riket

2023

16,7

Datakälla: Jordbruksverket

Kommentar

Sedan 2009 har andelen åkermark som brukas med ekologiska metoder ökat i Lidköpings kommun, men mellan 2021 och 2023 minskade andelen igen. Samma utveckling kunde ses i många andra kommuner, och tros bero främst på marknadsläget för ekologiska produkter och jordbrukspolitiken.

Uppdaterad: 2025-02-11