Gå direkt till sidans innehåll

Måltidssvinn i skolorna

Nyckeltal EKP. 2. 9

Måltidssvinn inkluderar både tallrikssvinn och serveringssvinn, det vill säga all mat som skulle kunna ätas men i stället slängs. Serveringssvinn är mat från serveringen som inte nått matgästens tallrik och som slängs för att den inte kan tas tillvara. Tallrikssvinn är allt som skrapas av från tallriken.

Produktion och konsumtion av livsmedel står för en stor del av klimatpåverkan. Att minska det
omfattande matsvinnet är en annan viktig del i arbetet för klimatsmart mat.och något som kommunen har rådighet över.

Här följer vi mängden matsvinn i förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i Lidköpings kommun.

Mängd måltidssvinn från skolorna

Datakälla: Livsmedelsverket
Trend för nyckeltal:
Utvecklingen går åt rätt håll Utvecklingen går åt rätt håll sedan 2021
Senaste värdet:
46 gram/ätande (2024)
Utgångsvärde:
56 gram/ätande (2021)

Kommentar

Måltidssvinnet ser ut att minska i Lidköpings kommun. Förskolorna hade 2024 mer matsvinn än grund- och gymnasieskola.

Uppdaterad: 2025-06-24