Gå direkt till sidans innehåll

Måltidssvinn i skolorna

Nyckeltal EKP. 2. 9

Måltidssvinn inkluderar både tallrikssvinn och serveringssvinn, det vill säga all mat som skulle kunna ätas men i stället slängs. Serveringssvinn är mat från serveringen som inte nått matgästens tallrik och som slängs för att den inte kan tas tillvara. Tallrikssvinn är allt som skrapas av från tallriken.

Produktion och konsumtion av livsmedel står för en stor del av klimatpåverkan. Att minska det
omfattande matsvinnet är en annan viktig del i arbetet för klimatsmart mat.och något som kommunen har rådighet över.

Här följer vi mängden matsvinn i förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i Lidköpings kommun.

Mängd måltidssvinn från skolorna

Rad-id Skola Senaste värdet (gram/ätande) Datum

0

Totalt

 160

2024

1

Förskola

 59

2024

2

Gymnasieskola

 55

2024

3

Grundskola

 46

2024

Datakälla: Livsmedelsverket

Kommentar

Måltidssvinnet ser ut att minska i Lidköpings kommun. Förskolorna hade 2024 mer matsvinn än grund- och gymnasieskola.

Uppdaterad: 2025-06-24