Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Nyckeltal HBP. 3.1. 5

Produktion av livsmedel påverkar miljön olika mycket. Ekologiska livsmedel har uppfyllt produktionskrav som exempelvis att inte använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Här visar vi hur stor andel av livsmedelsinköpen som är ekologiska. Sverige har som mål i den nationella livsmedelstrategin att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel av inköpen av livsmedel i kommunens verksamhet som är ekologiska

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2003

4

1

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2005

4

2

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2006

3

3

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2007

5

4

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2008

6

5

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2009

7

6

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2010

9

7

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2011

12

8

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2012

15

9

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2013

16

10

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2014

19

11

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2015

24

12

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2016

25

13

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2017

27

14

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2018

28

15

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2019

29

16

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2020

29

17

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2021

29

18

Västra Götalands läns kommuner (ovägt medel)

2022

30

Datakälla: Ekomatcentrum

Kommentar

Av de livsmedel som köptes in till verksamheterna i Lidköpings kommun lades 37 procent av inköpen på ekologiska livsmedel. I många kommuner minskade andelen mellan 2021 och 2022 på grund av ökade livsmedelskostnader, men i Lidköping lades en större andel av inköpsbudgeten på ekologiska livsmedel.

Uppdaterad: 2025-02-11